Doe Een Donatie En Maak Een Verschil | WhyDonate (2024)

Om donaties vragen kan eng en lastig zijn, maar toch heb je ze hard nodig. Uiteindelijk valt of staat het succes met de manier waarop je de donaties vraagt en hoe je het aanpakt. In het onderstaand artikel geven we je 10 tips hoe je om donaties vraagt en de 10 beste manieren om meer donaties te ontvangen.

Lees verder of ga snel naar –>

  • Hoe vraag je om een donatie?
  • 10 Tips voor Donaties Vragen
  • 7 Donatie Actie Ideeën
  • Donatie Belasting

Doe Een Donatie En Maak Een Verschil | WhyDonate (1)

Sluit Je Aan Bij WhyDonate’s
Crowdfunding Community

Inzamelingsactie Starten

1

Inzamelingsacties Begonnen

1

Maandelijkse Websitebezoekers

1

Actieve Donoren

1

Gemiddelde Beoordeling

Doe Een Donatie En Maak Een Verschil | WhyDonate (2)

Hoe vraag je om een donatie?

Om te beginnen vraag je familie en goede vrienden om een donatie te doen. Je doet dit voordat je de doneeractie onder de aandacht brengt bij het grote (minder bekende) publiek. Het is een essentiële stap bij het donaties inzamelen, omdat men eerder doneert als ze zien dat donateurs hen reeds voor zijn geweest. Daarom zijn familie en vrienden cruciaal aangezien zij het snelst geneigd zijn te doneren.

De tweede keer dat je om een donatie vraagt, is als je de doneer actie met zoveel mogelijk mensen deelt via social media, persoonlijk en tijdens geschikte evenementen. Het kan voorkomenl dat je inzamelingsactie na enkele dagen vastloopt. Dit hoort er bij, raak niet in paniek!

De volgende keer dat je vraagt om te doneren is aan vrienden, collega’s en andere mensen die je goed kent. Je vraagt ze nog een laatste keer om een donatie te doen.

Hoe stel je deze donatie vraag nu het beste? Alle 3 de keren hebben een andere benadering. Hieronder zijn een aantal tips om een donatie te vragen.

Tips om meer donaties te ontvangen

Ga er niet vanuit dat iedereen je verhaal wel kent. Het verhaal moet goed vertelt worden of het nu digitaal of persoonlijk uitgelegd wordt. Indien je een lang verhaal hebt met veel informatie, is het belangrijk dat je ook een verkorte versie kunt vertellen. Mensen die meer informatie willen, kunnen vervolgens het gehele verhaal lezen of bekijken. vraag potentiële donateurs om je donatie site op WhyDonate te bekijken. Zorg ervoor dat ze betrokken raken en dat hun donatie een belangrijk onderdeel van het verhaal wordt. Een goed verhaal vertellen is niet gemakkelijk, maar wel essentieel. Hier zijn een aantal tips.

De beste manier om een goede respons en donatie te ontvangen is om je verhaal aan te passen aan de persoon aan wie je het verhaal vertelt. Als je verwacht dat een donateur gaat reageren met een fijne e-mail, dan vertel je je verhaal wat luchtig. Aan een formeler persoon of groep verstuur je een serieuzer bericht.

Zamel je geld in voor een ANBI organisatie, geef dan aan dat de donaties belasting aftrekbaar zijn. Dat geldt uiteraard ook voor zakelijke donaties.

Zorg dat je de urgentie van de donatie actie duidelijk maakt. Zonder urgentie, stellen mensen het doneren eventueel uit— en dat betekent dat ze het misschien vergeten en jij ze dus nog een keer zal moeten vragen. De urgentie helpt ook bij het verspreiden en delen van de actie. Hoe urgenter, hoe meer mensen de actie op social media voor je delen. Leg uit wat er gebeurt als je crowdfunding donatie actie niet succesvol afrond. Je hoeft dit niet op een hele negatieve manier te doen, dat kan ook positief gebracht worden. Zeg iets in de orde ‘Als we dit doel bereiken, kunnen we’ Maak het urgent, maar houd het positief.

Laat je niet ontmoedigen als er niet direct gedoneerd wordt of als je een paar keer ‘Nee’ te horen krijgt. Dat hoort er nu eenmaal, mensen zijn met andere dingen bezig of hebben zelf problemen. Je weet van te voren niet wanneer mensen over de brug komen, dus geef ze de tijd en houd de moed erin. Blijf campagne voeren en de doneeractie onder de aandacht brengen.

Zamel je eenmalige donaties in of wil je op een later moment nog eens beroep doen op dezelfde donateur? Indien dit laatste het doel is, kun je de doneeractie zien als een eerste stap in de relatie met de donateur. Om een goede band met de donateur op te bouwen is het belangrijk dat je ze onderdeel van de doneeractie maakt. Blijf dus in contact, schrijf updates en bedank je donateur uitgebreid. Als je een donateur alleen benaderd als je geld nodig hebt, dan zou de relatie snel verbroken kunnen zijn.

Doe Een Donatie En Maak Een Verschil | WhyDonate (3)

Doe Een Donatie En Maak Een Verschil | WhyDonate (4)

Vermijd dit als je om donaties vraagt

Ben je nerveus of schaam je jezelf om donaties te vragen? Probeer je daar geen zorgen over te maken, dat gevoel is heel normaal, maar vaak geheel onterrecht. Mensen vinden het veelal dapper dat je jezelf kwetsbaar opstelt. Om er zeker van te zijn dat het vragen om donaties goed gaat hebben we een ook een aantal tips opgesteld wat je moet vermijden.

Als je mensen om geld vraagt is het belangrijk dat een duidelijk verhaal en doelbedrag voor ogen hebt. Zamel je geld in om ziektekosten te kunnen betalen? Dan noem je deze kosten en probeer je zo specifiek mogelijk te zijn. Soms worden mensen zo zenuwachtig dat ze vergeten het doel van de geldinzamelactie noemen. Vertel je verhaal duidelijk en benoem de aanleiding en het doel duidelijk en bovenaan je doneeractie pagina, en bovenaan in brieven en e-mails.

Je kunt organisaties vragen een donatie te doen aan je doneeractie, maar de meeste donateurs zijn waarschijnlijk mensen die je persoonlijk of via via kent. Wees daarom vooral niet al te formeel, dit kan mensen afstoten en zorgt voor afstand die je nu juist wilt verkleinen. Wees eerlijk, open, oprecht en menselijk en donateurs reageren daar snel op met een gulle gift.

Zodra je om donaties vraagt, probeer dan niet te veel te focussen op de behoefte. Bepaal wie je doelgroep is en waarom je hen om een donatie vraagt. Wat is de behoefte van deze doelgroep, vraag jezelf het volgende af:

  • Waarom zouden deze personen doneren? Waarom heb je deze potentiele donateurs uitgekozen. Houd dit in gedachte zodra je contact met ze opneemt en noem deze reden in je bericht.
  • Wat is de relatie van de potentiële donateur met de ontvanger van de donaties? Misschien is de donateur een buurman of een vriend van vroeger. Probeer deze relatie te benoemen in het bericht dat je verstuurd. Hoe persoonlijker je het bericht maakt, hoe groter de kans van slagen.
  • Wat weerhoudt mensen om een donatie te doen? Probeer dit te bedenken en breng het ter sprake in je bericht of op je doneer actie pagina. Sommige mensen zijn bang dat ze alleen een kleine bedrag kunnen doneren en schamen zich daarvoor. Breng dit ter sprake door aan te geven dat iedere gift, ookal is het €1, welkom is. Vertel wat er met deze kleine donaties gedaan kan worden en dat het niet alleen om het geld gaat, maar ook om de stem en het delen van de doneeractie.

Niet iedereen die je om een donatie vraagt, zal dit ook gelijk doen. En dat is helemaal oké! Neem het ze niet kwalijk, het is geen persoonlijke afwijzing. Mensen zijn druk met van alles en vergeten soms simpelweg dat ze zijn gevraagd. Probeer mensen daarom altijd nog een herinnering te sturen, mits je niks hebt gehoord.

Probeer zo persoonlijk mogelijk te zijn. Gebruik hiervoor tekst, foto’s, video’s op je inzamelactie. Organiseer een feestje, veiling, diner om donaties in te zamelen. Als jij een persoonlijk en originele fundraiser weet niet te zetten, is de kans groot dat het een succes wordt!

Hoe zet je een doneer actie op? De 10 Beste Ideeen!

Je weet nu hoe je het beste om een donatie kunt vragen en wat je vooral niet moet doen. Om er voor te zorgen dat je het doelbedrag van jouw doneeractie haalt, hebben we een aantal donatie ideeën voor je op een rijtje gezet.

Het lijkt voor de hand liggend, maar de eerste stap naar het verzamelen van donaties is een online donatie pagina starten.

Vorig jaar groeide online geven met 12,1%. Meer dan ooit zijn donateurs en actievoerder op zoek naar snelle, veilige en gemakkelijke manieren om online te doneren.

Hier komt je WhyDonate account goed van pas. Zodra je een gratis WhyDonate-account hebt aangemaakt start je direct je eerste inzamelactie. Zodra je de geldinzamelactie hebt gepubliceerd, kun je direct beginnen met donaties inzamelen. Indien je een eigen website hebt, kun daar gemakkelijk een doneerknop plaatsen. De donatie formulieren van WhyDonate zijn perfect ontworpen om aangepast te worden naar je eigen branding en geoptimaliseerd voor de hoogste donatie conversie.

Nu je de inzamelactie pagina hebt aangemaakt, kun je ook gaan nadenken over andere soorten campagnes, zoals terugkerende donaties voor goede doelen. Periodieke donaties zijn automatisch betalingen die maandelijks of jaarlijks worden geïncasseerd. Gemiddeld geeft een periodieke donateur jaarlijks 42% meer dan een eenmalige donateur. Met WhyDonate kun je een aparte inzamelactie starten waar je alleen maandelijkse en jaarlijkse donateurs accepteert. Je kunt deze donatie campagne uiteraard ook weer op je eigen website plaatsen door middel van de donatie plugin.

Het wijzigen van de donatie-intervallen op het donatieformulier is gemakkelijk. Zorg dat je ingelogd bent en ga vervolgens naar de geldinzamelactie pagina op WhyDonate. Je ziet daar vervolgen een pen icoontje rechts boven in het scherm. Als je daar op klikt krijg je de mogelijkheid om de donatie bedragen en intervallen aan te passen. Deze wijzigingen worden alleen voor deze geldinzamelactie doorgevoerd. Je kunt dus verschillende formulieren maken.

Na persoonlijk contact is een persoonlijk bericht het sterkste kanaal om donateurs te werven. Denk hierbij aan Email, WhatsApp, Facebook DM, Instagram DM en andere kanalen waar je en persoonlijk bericht kunt versturen. Hoe meer contactpersonen je hebt, hoe beter. Om de kans zo groot mogelijk te maken dat mensen overgaan tot het doen van een donatie, is het belangrijk dat je de contacten segmenteer om ze uiteindelijk een zo persoonlijk mogelijk bericht te sturen. Indien je duizenden contacten hebt via de verschillende kanalen, is het lastig om ze allemaal een persoonlijk bericht te sturen. Je zult ze dus moeten bundelen of een soort template moeten maken. Wees hier secuur in, want er is niets zo vervelend als een persoonlijk bedoeld bericht waar bijvoorbeeld een verkeerde naam wordt genoemd. Je kunt de contacten segmenteren op directe familie, familie, beste vrienden, vrienden, collega’s, oud collega’s, buren, sportvereniging etc. Voeg in alle berichten een link naar de donatiepagina toe. Houd een lijstje bij met mensen die hebben gedoneerd, zodat je degene die het nog niet hebben gedaan later nog een herinnering kunt sturen. Je kunt dit 1 of 2 keer herhalen zonder dat het te opdringerig wordt.

Evenementen zijn een perfecte gelegenheid om donaties te vragen. Je hebt grote groepen mensen bijeen die mogelijk een donatie willen doen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een sportevenement zoals een hardloopwedstrijd, tennistoernooi of familietoernooi. Maar ook evenementen met een zakelijke aard, zoals beurzen en cursussen. Dit zijn mooie kansen om donaties te vragen voor jouw doel. En dit is waarom:

  • Voor de meeste evenementen heb je een deelnamebewijs nodig. Tijdens het aanschaffen van dit bewijs kun je de deelnemer al om een donatie vragen. Vervolgens kun je de deelnemers weer vragen tijdens het vervolg email contact.
  • Tijdens het evenement kun je op drukwerk (folders, posters, flyers, kaartjes) en schermen een QR-code plaatsen die direct naar het donatieformulier linkt. Het helpt helemaal als dit aan het einde van een presentatie ook nog eens wordt genoemd. Mensen kunnen bijvoorbeeld direct van het presentatiescherm de QR-code scannen.
  • Wees je ervan bewust dat evenementen een unieke kans zijn om donaties in te zamelen. Je hebt de aandacht van een hoop mensen die allemaal naar jou verhaal luisteren.

Sociale media zijn een perfect kanaal om donaties in te zamelen. Denk hierbij aan Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Tiktok of zelf Pinterest. Zo bereik je namelijk niet alleen je eigen netwerk, maar ook het netwerk van je vrienden en met een beetje geluk zelfs weer het netwerk van hun vrienden.

  • Het succes op sociale media hangt helemaal af van de tekst, beeld en video. Een korte video doet het altijd het beste vergeleken met een afbeelding of tekst. Een dergelijke video kan heel simpel zijn en gewoon met een eigen telefoon opgenomen worden. Schrijf een aantal punten op die je wilt vertellen en begin met opnemen. Het hoeft niet in een keer goed, je kunt gerust meerdere filmpjes opnemen en uiteindelijk de beste kiezen. Heb je geen zin om een filmpje te maken, zorg dan voor een goede tekst met persoonlijke afbeeldingen.
  • Het is daarnaast belangrijk om een zo persoonlijk mogelijk verhaal te vertellen waarbij je altijd eindigt of zelfs begint met de vraag “Wil je een donatie doen?”. Als je mensen niet vraagt te doneren, heb je een hele grote kans dat ze dit ook niet doen.
  • Voordat je de inzamelactie op social media plaatst, is het belangrijk dat de eerst donaties reeds zijn gedaan. Een vage bekende zal niet zo snel als eerste aan je inzamelactie doneren. Zorg er dus voor dat je eerst je familie en vrienden persoonlijk vraagt een donatie te doen.
  • Vraag mensen niet alleen om een donatie, maar ook om jouw bericht te delen. Let op: dit mag niet ten koste gaan van de donaties. Dus wees duidelijk dat het om het doen van een donatie gaat, maar dat het daarnaast ook fijn is als het bericht gedeeld wordt.
  • Vraag mensen met veel volgers om je bericht te delen. Focus je eerst op de mensen die je zelf het beste kent en stuur ze een persoonlijk bericht. Help indien gewenst het juiste materiaal te verzamelen, zodat de “influencer” hier zo min mogelijk tijd aan kwijt is.

Naast persoonlijke social media kanalen kun je ook nog gebruik maken van de grote nieuws en media kanalen. Denk hierbij niet alleen aan social media, maar ook aan de (online) krant, blogs, radio en tijdschriften. Maak een lijstje met relevante rubrieken en de bijbehorende redacties. Indien het om een grote landelijk mediabedrijf gaat, probeer dan de algemene redactie te vermijden. De kans is daar erg klein om opgepikt te worden. Kies een redactie die het beste past bij jouw verhaal. En focus je als eerst op lokale media, zij zullen voor eerder geneigd zijn om jouw verhaal te delen. Zodra de lokale media over je geschreven heeft, wordt de kans groter dat de nationale media het overneemt.

Zorg dat het persbericht over jouw inzamelactie van goede kwaliteit is, zodat deze een op een kan worden overgenomen door het media bedrijf. Zorg dat het het verhaal over de inzamelactie persoonlijk, informatief en gebaseerd op feiten is. Meningen en aannames worden meestal niet overgenomen. Zorg dat je naast de tekst ook een afbeelding, contactgegevens en de link naar de donatie pagina meestuurt. Deze is extra belangrijk voor digitale kanalen.

Sommige donateurs zijn extra gemotiveerd te doneren op het moment dat ze er iets voor terug krijgen (naast het goede gevoel). Het kan gaan om iets heel kleins of zelfs alleen een gebaar. Dit maakt het ook makkelijker voor jezelf aangezien je iets kunt terug geven. Wederkerigheid is dan ook een heel sterk principe wat erg goed kan werken als je om donaties vraagt. Je kunt de volgende dingen terug geven aan je donateur:

  • Fysieke cadeautjes: Zamel je bijvoorbeeld donaties in op een evenement, dan kun je gemakkelijk iets aan de donateur teruggeven. Bijvoorbeeld een beker, sleutelhanger, t-shirt. Het zal je verbazen hoeveel mensen dit leuk vinden. En daarnaast zorgt het ook nog eens voor extra zichtbaarheid voor jouw actie, indien je de spullen goed laat bedrukken.
  • Digitale cadeautjes: Indien je geen spullen via de post wilt versturen, kun je ook digitale cadeautjes per mail aan je donateurs geven. Denk hierbij aan een kosteloze advertentie op je website, een shout-out op social media, een e-book, betaalde content etc.

Doe Een Donatie En Maak Een Verschil | WhyDonate (5)

Betaal je belasting over donaties?

Als een donateur niet meer dan €2.244,- doneert, dan hoef je geen schenkbelasting te betalen over de ontvangen donatie. Als de donateur een direct familielid is, mag er zelfs €5.604,- belastingvrij worden gedoneerd. Er kan dus gerust €100.000,- aan donaties ingezameld worden, zonder dat je daar schenkbelasting over betaald. Zolang de donaties maar onder de €2.244,- per donateur blijven.

Doneert iemand meer dan het bovengenoemde bedrag, dan dat betaal je 30 procent schenkbelasting bij een schenking tot en met €124.726,-. Bij donaties boven dit bedrag betaal je 40 procent schenkbelasting. Dergelijke giften komen bij inzamelacties maar zelden voor.

Doe Een Donatie En Maak Een Verschil | WhyDonate (6)

Google beoordelingen

Tevreden klanten van Whydonate

Mandy

Bedankt, WhyDonate, dat je de brug bent die mij verbindt met impactvolle doelen. Doneren was nog nooit zo eenvoudig en ik waardeer de transparantie die ze bieden. Een grote shoutout naar WhyDonate voor hun toewijding om een verschil te maken.

5/5

Thomas

Ik ben verbaasd over de efficiëntie van WhyDonate! Hun platform maakt het eenvoudig om iets terug te geven en verschillende initiatieven te ondersteunen. Dankbaarheid aan WhyDonate voor hun inzet om filantropie toegankelijk te maken.

5/5

Maria

Grote dank aan Whydonate voor hun onschatbare hulp bij onze donatiecampagne! Hun platform maakte het gemakkelijk om onze pleidooi te creëren en te delen, wat leidde tot een ongelooflijke respons van donateurs. Bedankt, Whydonate, dat je een katalysator bent voor positieve verandering!

5/5

Kevin

Hartelijk dank aan Whydonate voor hun ongelooflijke platform! Met hun hulp konden we ons donatiepleidooi moeiteloos lanceren. De respons van de donateurs was overweldigend en we zijn hun vriendelijkheid zeer dankbaar.

5/5

Doe Een Donatie En Maak Een Verschil | WhyDonate (7)

Functionaliteiten

Waarom is WhyDonate het Juiste Donatieplatform voor Mij?

0% Platformkosten

WhyDonate rekent 0% commissie. Je betaalt alleen de betalingsverwerkingskosten voor iDEAL, PayPal, Bancontact, Creditcard etc.

Klantenservice

Hulp nodig? WhyDonate klantenservice staat te allen tijde voor je klaar via de chat, mail of belafspraak.

Wereldwijd Geld Inzamelen

Zamel donaties in van over de hele wereld. WhyDonate beschikt over meerdere valuta, talen en betaalmethodes.

Dashboard

Het uitgebreide dashboard toont alle gegevens van jouw inzamelingsacties, donateurs en uitbetalingen.

Netwerk

Bereik naast je eigen netwerk 850.000+ donateurs en 1.000.000+ bezoekers per maand op WhyDonate.

Direct Aan De Slag

Registreer je binnen enkele minuten en begin direct met online geld inzamelen.

Directe Uitbetalingen

Laat donaties direct uitbetalen of wacht op de automatische wekelijkse of maandelijkse uitbetaling.

Eigen Vormgeving

Voeg je eigen vormgeving en content toe aan inzamelingsacties, betaalbewijzen, donatieformulieren en e-mails.

Veiligheid En Privacy

WhyDonate waarborgt veilige donaties en gegevens. Alle informatie is versleuteld opgeslagen en betalingen worden beveiligd door erkende instellingen.

Over WhyDonate

WhyDonate maakt online fondsenwerving gemakkelijk en toegankelijk voor individuen en goede doelen over de hele wereld. 0% platformkosten, zodat je direct kunt beginnen.

Start Inzamelingsactie

Doe Een Donatie En Maak Een Verschil | WhyDonate (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 6553

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.